Behendigheid

Behendigheid, internationaal en tegenwoordig ook in Nederland officieel “agility” genoemd, is de laatste jaren razend populair geworden. Om aan behendigheid deel te kunnen nemen moet de hond onaangelijnd goed onder appèl staan. U moet dus voordien het nodige aan gehoorzaamheid hebben getraind. Diploma’s dienaangaande zijn echter niet bij iedere Kringgroep verplicht, maar bij ons is in ieder geval Gehoorzaamheid A verplicht (of in overeenstemming met trainer) Het belangrijkste criterium is: “luistert de hond los en is de hond voldoende gezond om de sport te beoefenen”. Ook de baas moet redelijk in conditie zijn. De minimum leeftijd (vastgesteld door de Raad van Beheer) om met behendigheidstrainingen te mogen beginnen is 12 maanden. Landelijke wedstrijden onder auspiciën van KNK “Cynophilia” staan open vanaf 18 maanden.  Bij “agility” moet de hond zo snel mogelijk met zo min mogelijk fouten een hindernisbaan afleggen, met daarin hoogtesprongen, een klimschutting, een wip, een band, slalompaaltjes, breedtesprong, kattenloop (smalle lange loopbrug) enz. enz. Een fout krijgt men indien men bijv. een lat er af gooit of het raakvlak bij de schutting, wip of kattenloop, aanraakt met slechts één hondenpoot of mist.

Ieder parcours is weer anders doch bij de belangrijkste wedstrijdonderdelen moeten de toestellen wel in een door de keurmeester bepaalde volgorde worden genomen. Anders volgt diskwalificatie.

Agility binnen de NBC

De laatste jaren zijn de landelijke wedstrijden met alle rassen van KNK “Cynophilia” voor Boxers (en voor veel andere rassen) niet meer zo interessant, daar deze wedstrijden tegenwoordig volledig worden beheerst door enorme aantallen watervlugge Border Collies en in mindere mate Belgische Herders. Eind jaren tachtig/begin jaren negentig hebben paar begeleiders met een boxer deelgenomen aan diverse NK’s tussen alle rassen. Nadien is er geen combinatie met een Boxer meer geweest die zich voor dit kampioenschap heeft gekwalificeerd.

Eind jaren tachtig werd dit probleem al binnen de NBC onderkend en werd door een aantal samenwerkende NBC Kringgroepen een eigen behendigheidscompetitie opgestart, waaronder ook een eigen Nederlands Kampioenschap voor Boxers. Deze wedstrijden vinden plaats bij die NBC-Kringgroepen die deze tak van sport in huis hebben: Utrecht (te Amersfoort), Dordrecht en Overijssel (te Enter), Flevoland (te Lelystad).

Met dank aan De Nederlandse Boxerclub